För er med problem med gluten

Har du precis upptäckt att du är känslig, eller till och med intolerant mot gluten? Det måste faktiskt inte innebära att du går miste om alla dina favoriträtter. Om du är nyfiken på vad det egentligen innebär att vara glutenintolerant eller vill hitta glutenfria alternativ så fortsätt läsa!

Celiaki

Glutenintolerans eller Celiaki som det också heter är en autoimmun sjukdom som innebär att du inte tål de proteiner som finns i visst spannmål. Därav skadar du tunntarmen när du äter gluten, vilket i sin tur skapar näringsbrist.

Vad beror det på?

Det är fortfarande inte helt tydligt varför vissa drabbas av celiaki, men forskningen tyder på att ärftlighet spelar en stor roll. Dessutom finns det tecken på att vissa infektioner och kostfaktorer kan ha en påverkan.

Glutenfria alternativ

Du måste inte ge upp alla dina favoriträtter nu när du upptäckt din glutenintolerans. Det finns nämligen en mängd olika alternativ. Vanligt vetemjöl kan du bland annat byta ut mot majs-, kokos-, soja- eller kastanjemjöl. Även havre kan gå bra i vissa fall. För att enkelt hitta glutenfria produkter finns en EU-gemensam “glutenfri” märkning och dessutom finns symbolen “Det överkorsade axet” i Sverige, vilket innebär att produkten kontrollerats av Svenska Celiakiförbundet. Köp glutenfritt online så blir det dessutom både billigare och mer lättillgängligt!

Comments are closed.
Back To Top