Norrländska smaker

Sverige innehåller en mängd subkulturer, inte minst inom smakvärlden. Här tänkte vi titta på några norrländska smaker. Det är alltså en generell artikel och även om Norrland är ett stort område, finns det en del smaker som vi hittar överallt i norra Sverige. 

Hjortron

Det här kära, gulorange lilla bäret äts över hela Sverige men ligger Norrland nära om hjärtat. Hjortron plockas under hela sommaren och växer sig mellan 10-30 centimeter höga. De växer i små samhällen så har du stött på ett hjortron är chansen stor att du kommer att hitta fler i närområdet. Hjortron är inte lätta att odla så därför är de mycket dyrare att köpa än andra, vanliga svenska bär. I Norrland tar man gärna en klick hjortronsylt på en nygräddad våffla eller på några scones till frukost.

Gin

Det bryggs alkohol i Norrland under namnet Hernö Gin och deras produkt har vunnit flest utmärkelser av alla märken under 2013-2017. Gin och Tonic på altan eller ett besök till Hernös egna bryggeri låter ljuvligt i mångas öron. Faktum är att Norrland har blivit lite av en fristad för mikrobryggeri och de större märkena tack vare tillgång till friskt vatten och en fantastisk natur som inspiration.

Tunnbröd

Det blir ingen midsommar utan sill på tunnbröd. Julafton är inte densamma om man inte får lägga en skiva julskina på tunnbröd och hur ska man kunna äta blötbröd utan tunnbröd? Som ni förstår är det knapriga, vita brödet en stor favorit som passar in under alla högtider och är en stapel i det traditionella köket. Tunnbröd finns också som mjuk variant och kallas då för tunnbrödkaka. De som har egna bakugnar eller bakstugor gör sitt eget tunnbröd medan andra köper sitt på små julmarknader eller genom bekanta.

Comments are closed.
Back To Top