Kanelbullar

Kanelbullen, billen, kanelsnäckan, kanelsnurran, gokakan… ja, kärt barn har många namn och kanelbullen har några stycken.

Den passar till alla situationer med fika: bröllop eller begravning, födelsedagsfest eller kvällsmys med vännerna. Kanelbullen ställer alltid upp.

Bakverket är som populärast i Nordamerika och norra Europa. Vi i Sverige blev först introducerad till den lilla goding på 20-talet. Det var inte förrän då som Europa började ta igen sig från första världskriget och i Sverige började vi få råd och tillgång till mer ingredienser. Populariteten steg sakta och runt 50-talet fanns det bullrecept i de flesta hem. 1999 fick vi också Kanelbullens dag, tack vare Hembakningsrådet. Det firar vi den 4: e oktober.

Det finns massor av olika bullrecept, men de är alla snarlika. I vissa finns det mer eller mindre mjöl, fyllningen kan vara kanel- eller vaniljsmak. Vissa bullar har även mer ovanliga smaker som pistasch eller kaffe. Den klassiska kanelbullen segrar dock och finns i överflöd i alla matbutiker och som ett standardbakverk på varje café.

Här nedan följer ett enkelt bullrecept för den som blev lite på bullar efter den här introduktionen:

Ingredienser

Degen

  • 75 gram smör, rumstempererat
  • 7 ½ dl vetemjöl
  • ½ dl strösocker
  • 2 kryddmått salt
  • 25 gram jäst
  • 2 ½ dl mjölk, gärna mellanmjölk eller mjölk med ännu högre fetthalt

Fyllningen

  • 50 gram smör, mjukt
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk kanel

Garnering

  • 1 st ägg, vispat
  • pärlsocker efter tycke

Tillvägagångssätt

Skär upp smöret så det är mera lättarbetat. Tillsätt mjölet med smöret men spara ungefär en deciliter till utbakningen. Häll i sockret och salt. Smula ner jästen. Mjölken måste värmas till 37 grader, kroppstemperatur. Sedan rörs den ner i blandningen.

Arbeta till en smidig deg, täck över med en duk och låt den jäsa i en halvtimme.

Sätt ugnen på 225-250 grader. Mjöla bakbordet och stjälp upp degen. Knåda den lite innan du börja kavla ut den. Den ska bli rektangulär, ungefär 25X50 cm.

Ta det mjuka smöret och bred på som det vore en smörgås. Blanda socker och kanel och strö över degen. Rulla ihop degen till en rulle och skär den i cirka 20 bitar.

Lägg bullen med snittytan uppåt i en bullform. Täck över med en duk och lät dem jäsa en halvtimme till.

Pensla sedan bullarna med det uppvispade ägget så de får en härligt, gyllenbrun färg. Strö över så mycket pärlsocker du vill. Grädda dem  i mitten av ugnen i cirka 6-8 minuter. Stjälp sedan upp bullarna på ett galler och täck över med en duk så de får svalna!

Lycka till!

Comments are closed.
Back To Top