BEHOVET AV KOSTTILLSKOTT AV OLIKA SLAG

Ofta hörs i debatten att kosttillskott är onödigt. Vanlig mat räcker gott, det gäller bara att äta en balanserad kost. Men stämmer verkligen detta?

I teorin är det sant att de allra flesta klarar sig bra på vanlig mat. Dock är det i dagens samhälle allt fler som faktiskt inte äter vanlig mat. Dieter där olika sorters livsmedel utesluts blir allt vanligare och vi äter mer halvfabrikat där vissa näringsämnen förstörts. För många är det också mer attraktivt att svälja några kapslar efter maten istället för att lägga tid på att läsa om och tillaga mer hälsosam mat.

Vad är egentligen kosttillskott?

Kosttillskott är precis som det låter, ett tillskott till men inte en ersättning för den vanliga kosten. Vanliga kosttillskott är olika vitaminer, mineraler, essentiella fettsyror eller aminosyror men även fetter, proteiner och kolhydrater kan räknas som kosttillskott.

Vilka kosttillskott behöver jag?

Behovet av kosttillskott är ytterst individuellt. Äter du en bra kost och har bra hälsa behöver du troligtvis inga kosttillskott. Har du däremot hälsoproblem och misstänker att det beror på brist på något viktigt ämne bör man vända sig till vården för att kolla upp detta. Är du till exempel vegan, gravid eller äldre rekommenderas vissa specifika kosttillskott.

Comments are closed.
Back To Top