En stor dag för många bagare runt om i landet är Fettisdagen. En dag då massor av klassiska semlor säljs, i många olika former.
Kort historik
Fettisdagen är en dag med många olika namn, bland annat fastlagstisdagen och semmeldagen. Denna dag är en stor temadag för oss svenskar och den firas alltid första tisdagen efter fastlagssöndagen. Fastlagen är de tre dagarna innan fastan som pågår fram till påsk och fastlagen är en kristen högtid.
Semlan
Semlan har blivit ett klassiskt bakverk, framförallt för oss svenskar men även för många andra länder. I dagens mening handlar semmeldagen om att äta semlor. Traditionellt ska detta göras för att äta upp sig och unna sig något gott innan fastan börjar. I år infaller fettisdagen, eller semmeldagen, tisdag den 17 februari och det har redan börjat säljas semlor i alla stans olika bagerier och konditorier.Det är ganska enkelt att baka en egen semla, antingen genom att köpa färdigbakade semmelbullar på affären och pynta dem med manelmassa och grädde. Eller så bakar man sina egna bullar för att få de att kännas mer hembakta och närproducerade. Vill man krydda till det lite extra finns det idag många olika recept på semlor med lite olika ingredienser för att få det att kännas nytt och roligt.Några olika varianter på semlor är;
- Semlor med hallongrädde
- Semlekrans
- Chokladsemlor
Så har du ännu inte smakat din första semla för i år så är det god tid, särskilt om du ska hinna smaka alla olika varianter.